Ingredientai:
Apyniai, sausi, 1 sauja
Cukrus, 6 kilogramai
Juoda duona, kepalas, 1 vienetas
Mielės, 100 gramų
Gaminimo eiga:
Į bidoną pripilame vandens apie 80 proc 25-30 laipsnių šilumos. Duonos kepalą supjaustome kubeliais ir šauname į orkaitę kepint kol pradės juoduoti. Kol duona skrunda, į bidoną supilame 4 kg cukraus ir išmaišome, likusius 2 kg išlydome keptuvėje, gautą karamelę supilame į bidoną ir išmaišome. Saują apynių paverdame 2-3 l vandens ir perkošdami per sietelį pilame į bidoną.
Paskrudusią duoną taip pat supilame. Mieles išmaišome su trupučiu cukraus ir vandens ir supilame į bidoną. Indą paliekame atidarytą šiltoje patalpoje (galima kuo nors apdangstyti) kokiom 3-4 parom. Po to su sieteliu išgraibome išbrinkusią duoną ir alutį išpilstome į plastikinę tarą (bambalius). Supilstytą laikome 2-3 savaites vėsioje vietoje, nes šiltai laikant gali bambaliukai pradėt sproginėt. Šiam receptui daugiau kaip šimtas metų, darė ir močiutė, ir prosenelė, dabar darau ir aš anūkas. Kaip sakė močiutė: degtinės juo geriau neužsigėrinėt. Skanaus.
Šaltinis http://www.gaspadine.lt Originalus receptas čia