Balandžio 23 d. Vokietijoje minėtos seniausio alaus įstatymo metinės. Šia proga Vokietijos dienraštis „Bild“ paskelbė alų šlovinantį straipsnį.
1447 m. balandžio 23 d. Miuncheno valdžia išleido „Alaus švarumo“ įstatymą, kuriuo įpareigojo visus aludarius gaminant alų naudoti tik miežius, apynius ir vandenį. Tuomet mielės alaus gamyboje dar nebuvo naudojamos. „Alaus švarumo“ įstatymas leido valdžiai kontroliuoti alaus kokybę, užtikrinti tinkamą jo sudėtį.
1516 m. balandžio 23 d. šis seniausias iki šiol Vokietijoje veikiantis prekybos įstatymas įsigaliojo Bavarijoje, o vėliau paplito ir visoje šalyje.
Pateikiame straipsnio apie alaus naudą sveikatai vertimą. Tačiau reikia atminti, kad kiekvienas vaistas tampa nuodu, kai jo vartojama per daug.
Alus ne tik skanus, jį gerti – sveika. Šiame gėrime yra daugiau nei 1000 įvairių maisto medžiagų: vitaminų, mineralų, baltymų, magnio, cinko ir fermentų, teigiamai veikiančių nervus ir raumenis.
1. Alus apsaugo nuo infarkto
Tyrimai rodo, jog alaus mėgėjams infarkto tikimybė 40-60 proc. mažesnė nei abstinentams. Optimalus kiekis – pusė litro alaus per dieną.
2. Alus saugo ir nuo insulto
Aluje esančios naudingos medžiagos neleidžia raudoniesiems kraujo kūneliams sudaryti trombų, todėl insulto tikimybė tampa mažesnė.
3. Alus reguliuoja kraujospūdį
Olandijos ir Harvardo (JAV) universiteto mokslininkai ištyrė, jog saikingas alaus vartojimas mažina kraujospūdį.
4. Alus padeda išvengti diabeto
Alaus mėgėjai rečiau serga diabetu, nes šis gėrimas gerina angliavandenių apykaitą, skatina insulino gamybą.
5. Alus gerina atmintį
JAV mokslininkai ištyrė, jog alus gerina gebėjimą įsiminti informaciją, o geriantys alų rečiau serga Alzhaimeriu.
6. Alus stiprina kaulus
Alus teigiamai veikia kaulams reikalingų medžiagų apykaitą ir gali apsaugoti nuo osteoporozės (trapių kaulų).
7. Geriantys alų gyvena ilgiau
Išgeriantys vieną ar dvi stiklines alaus per dieną gali tikėtis ilgesnio gyvenimo. Šį faktą patvirtino 50 tyrimų. Tai lemia aluje esančios širdžiai naudingos medžiagos.
8. Alus saugo nuo viduriavimo
Į alaus sudėtį įeina pieno ir acto rūgštys, neleidžiančios daugintis viduriavimą sukeliančioms žarnyno bakterijoms.
9. Alus padeda įveikti stresą
Monrealio universiteto mokslininkai teigia, jog užsiėmę žmonės, kurie retkarčiais paragauja alaus, patiria mažesnę įtampą nei jų negeriantys kolegos.
10. Alus trukdo susidaryti tulžies ir inkstų akmenims
Helsinkio mokslininkų išvados rodo, jog kasdien išgeriant po stiklinę alaus gaunamas pakankamas magnio kiekis, kad tulžies ir inkstų akmenų susidarymo tikimybė sumažėtų 40 proc.
11. Alus padeda nuo nemigos
Apyniai yra natūrali raminamoji, nervus atpalaiduojanti priemonė. Todėl stiklinė alaus vakare padeda greičiau užmigti.
12. Alus saugo nuo vėžio
Aluje yra polifenolių, kurie padeda iš organizmo pašalinti laisvuosius radikalus ir neleidžia atsirasti augliams. Pagrindinis aluje esantis polifenolis (xanthohumol) trukdo jau atsiradusiam augliui naudoti proteinus ir toliau vystytis. Tačiau daugiau nei dvi skardinės alaus turi priešingą poveikį.
13. Alus padeda išsaugoti skaisčią odą
Aluje esanti folio rūgštis, vitaminas B3, niacinas skatina odos regeneraciją. Todėl oda tampa lygi ir glotni.
14. Alus padeda išvengti peršalimo
Karštas alus padeda išvengti peršalimo. Miežiuose esančios medžiagos gerina kraujotaką, palengvina kvėpavimą, mažina sąnarių skausmą, stiprina imuninę sistemą. Receptas: skardinę alaus įstatyti į karštą vandenį ir palaukti, kol ji sušils. Arba alų išpilti į puodą, įdėti keturis šaukštus medaus ir tuomet pakaitinti.
15. Nealkoholinis alus – tinkamas folio rūgšties šaltinis nėščiosioms
Folio rūgšties trūkumas gali būti vaisiaus vystymosi sutrikimų ir priešlaikinio gimdymo priežastis. Litre alaus yra daugiau nei trečdalis folio rūgšties dienos normos. Todėl nėščiosios gali vartoti nealkoholinį alų kaip maisto papildą.
16. Alus gerina apetitą
Karčiosios apynių medžiagos, angliarūgštė ir alkoholis esantis aluje skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina apetitą.
17. Alus saugo nuo opaligės
1,5 litro alaus per savaitę trukdo daugintis bakterijoms (Helicobacter pylori), kurios sukelia skrandžio gleivinės uždegimą, todėl pavojus susirgti opalige sumažėja.
18. Alus greitai numalšina troškulį
Alus puikiai malšina troškulį: kadangi aluje yra alkoholio, angliarūgštės ir įvairių druskų, jis greičiau įsisavinamas nei paprastas vanduo.
19. Alus padeda numesti svorį
Naujausi tyrimai rodo, jog žmonės, kurie išgeria šiek tiek alaus rečiau nei abstinentai turi antsvorio. Taip yra todėl, kad alus pagreitina medžiagų apykaitą. Be to, stiklinė alaus turi mažiau kalorijų nei toks pats kiekis obuolių sulčių.
20. Alus gerina sportinę formą
Italijos sporto medikai ištyrė dvidešimt sportininkų mėgėjų mėnesio pradžioje ir pabaigoje. Visą tą laiką jie kasdieną išgerdavo litrą alaus. Rezultatai: nors testams atlikti prireikė daugiau laiko, tačiau jų rezultatai buvo tikslesni.
21. Alus gydo uždegimus
Insbruko (Austrija) medicinos universiteto profesoriaus Dietmaro Fuchso vadovaujami mokslininkai įrodė, jog alus slopina kraujyje vykstančius procesus, galinčius sukelti uždegimą.
22. Alus – plaukų grožio šaltinis
Aluje yra daug mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie suteikia plaukams tvirtumo ir žvilgesio. Patartina alumi skalauti plonus, trapius plaukus, jie taps gražesni. Nesibaiminkite alaus kvapo: jis dings po kelių minučių.
23. Nealkoholinis alus skatina motinos pieno gamybą
Miežiuose esantis cukrus stimuliuoja hormono prolaktino gamybą, kuris skatina pieno gamybą. Tačiau šiuo atveju irgi reikia gerti nealkoholinį alų.
Autorius Mirkalas Asepas
Šaltinis http://www.sxe.lt Originalus tekstas čia