
Lašiša
Atlanto lašiša yra lengvai atpažįstama dėl labai žvynuotos sidabro spalvos odos ir juodai margos nugaros. Jos mėsa yra tamsiai oranžinės spalvos, sluoksniuota ir riebi. Bet kokios rūšies lašiša turi daug baltymų ir yra geras omega-3 aliejų šaltinis. Ji puikiai dera su daugeliu skonių ir gana universaliai ruošiama.
Vertingos maistinės ypatybės
Baltymų, vitaminų B6 ir B12, fosforo ir seleno šaltinis.
Vartojimas
Lašiša dera su įvairiausiais skoniais, ją galima marinuoti, įtrinti, patiekti su įvairiausiais padažais. Tačiau ji ne mažiau skani ir viena, su griežinėliu citrinos.
Kelios patiekimo idėjos
Žolelių marinatas keptai lašišai gardinti. File ar kepsnius apibarstykite ruduoju cukrumi, pašlakstykite balzaminiu actu ir pagardinkite druska. 2-4 šaukštus susmulkintų šviežių žolelių (tinka čiobreliai, krapai ar kitos žolelės) sumaišykite su 1-2 v. š. alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Šiuo mišiniu padenkite žuvį ir leiskite pastovėti 30 min. Kepkite orkaitėje arba kepsninėje.
Marinatas su imbieru. Marinatui sumaišykite ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, 3 v. š. sojos padažo, 2 smulkintus svogūnų laiškus, 1 smulkintą česnako skiltelę ir 2 v. š. smulkinto šviežio imbiero. Marinuokite lašišą ne ilgiau kaip 1 val. šaldytuve ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje.
Pikantiškas glajus keptai lašišai gardinti. Sumaišykite 3 v. š. garstyčių; 1 arb. š. tarkuotos imbiero šaknies; 1 v. š. sojų padažo, 1 arb. š. česnakų miltelių; 1-2 v. š. cukraus. Aptepkite lašišą panaudodami maždaug trečdalį glajaus. Jei oda nenulupta, padenkite tik viršų ir šonus. Jei oda nulupta, padenkite visą, tik naudokite ne trečdalį, o maždaug pusę glajaus. Kepkite orkaitėje. Iškeptą, lašišą aptepkite likusiu glajumi ir patiekite.
Informacija Maxima.lt