Neprivalote būti vyno ekspertu, kad galėtumėte juo gardžiuotis ir mėgautis. Visgi, siūlome jums keletą patarimų, kurie padės įvairiapusiškai jį įvertinti.
Stebėkite vyną
Mėgaukitės stebėdami vyną taurėje. Įvertinkite vyno spalvą, kaip ji keičiasi, laikant taurę priešais šviesą. Didieji vyno mėgėjai vyno spalvą vertina laikydami taurę priešais baltą foną. Taip geriausiai pastebima, kokia yra tikroji vyno spalva – tamsi ar šviesi.
Uostykite vyną
Pajuskite vyno kvapą. Ugdydami uoslę, su laiku jūs galėsite pajusti tikrąjį vyno aromatą. Svarbiausia, jog kiti kvapai neužgožtų vyno skleidžiamo aromato. Taigi, to padaryti jums tikrai nepavyks, jei šalia jūsų esantis žmogus rūko, jūs jaučiate jo kvepalus ar šalia esantis patiekalas skleidžia stiprius kvapus. Tik pajutę tikrąjį vyno aromatą jūs galėsite tinkamai juo gardžiuotis.
Ragaukite vyną
Visada tai darykite tik mažais gurkšneliais. Leiskite liežuviui, gomuriui, gerklei pajusti vyno skonį. Palengva gurkšnodami vyną, atskleisite jo stiprumą, pajusite subtilų skonį, vis naują jo aromatą. Skirtingos liežuvio vietos padės jums atpažinti vis kitus vyno pojūčius: liežuvio galas – jo saldumą, liežuvio šonai – rūgštumą, liežuvio šaknis – kartumą. Nenurykite vyno iš karto, keletą sekundžių palaikę jį burnoje jūs pirmiausia pajusite jo saldumą, paskui rūgštumą ir galiausiai – kartumą.
Įvertinkite vyną
Prancūzai sako, kad paskanavus vyno nereikėtų užmiršti padėkoti burtininkui, kuris jį sukūrė ir žemei, kuri jį išaugino. Pasidalinkite su kitais patirtais pojūčiais ir įspūdžiais. Juk apie malonius dalykus visada gera šnekėtis. Ir niekada neužmirškite prancūzų posakio: „Tie kas greit pasigeria, nemoka nei gerti, nei valgyti“.
Renata Lazickaitė
Šaltinis http://www.laikas.lt. Originalus straipsnis čia